Durandal

A Durandal egy igazán speciális billentyűzetünk, egyedi ipari formatervvel, csúcsminőségű Cherry MX mechanikus kapcsolókkal és csuklótámasszal.

 

A Durandalt az Excalibur Spectrumhoz hasonlóan a tartós gamer igénybevételhez terveztük. Az Excalibur funkcionalista megjelenést és Kailh kapcsolókat, a Durandal nagyobb és férfiasabb  megjelenést kapott. Az egyedi design része a csúszásgátló mintázattal ellátott lepattintható csuklótámasz, két USB port és két kicsi jack csatlakozó a mikrofonnak és a fülesnek.

A Cherry vállalat a legidősebb ma is létező billentyűzetkapcsolókat gyártó vállalkozás.  Ma már Németországban működik, de az Egyesült Államokban alapították 1953-ban.  Neve egyet jelent a csúcsminőségű billentyűzetekkel, és a kapcsolók színkódos elnevezésével, amit mára más gyártók is átvettek.

A kék kapcsoló  leütéshez 50 cN (centinewton), a barnához 45 cN erő szükséges. Ez azt jelenti, hogy a kék kapcsoló leütéséhez nagyjából egy teniszlabda súlyára, míg a barna esetében egy golflabda súlyára van szükség.

 

A billentyűk mindkét esetben 4mm utat tehetnek meg, de a kék kapcsoló 2,2mm-nél regisztrál egy leütést, a barna két milliméternél. Mindkét kapcsolót 50 millió leütésnyi élettartamra tervezték. A kék kapcsoló hangja adja vissza leginkább a klasszikus, hangosan kattantó billentyűzeteknek a hangját. A barna kapcsolót "csendes kéknek" is szokták nevezni.

 

Azonnali makrófelvétel és világításmintázat-rögzítés is lehetséges, a billentyűzet pedig zárolható, a Windows gombot és a funkciógombokat külön is le lehet tiltani. A tökéletes USB érintkezésről pedig a fonott kábel végén található aranyozott csatlakozó gondoskodik.

 

A többi billentyűzetünkhöz hasonlóan a Durandal is megvásárolható magyar és angol billentyűzetkiosztással egyaránt. (Az angol változat jelenleg Durandal Spectrum néven fut, és teljes RGB világítással vásárolható csak meg, emellett létezik világítás nélküli Durandal is.)