Gram MX One

Minimalista design és intenzív gépelési élmény jellemzi a GRAM MX One-t. Cserenkov-kék színű LED megvilágítással, és Cherry MX barna vagy kék kapcsolókkal rendelhető.

 

Ez a billentyűzet azoknak a játékosoknak és íróknak való, akik a billentyűleütések hangját és élményét fontosabbnak tartják, mint a leütések sebességét. Ebből adódóan jó érzés vele gépelni, mert mindig pontos és kellemes érzetű visszajelzést ad a felhasználónak a billentyűk leütéséről.

A Cherry vállalat a legidősebb ma is létező billentyűzetkapcsolókat gyártó vállalkozás.  Ma már Németországban működik, de az Egyesült Államokban alapították 1953-ban.  Neve egyet jelent a csúcsminőségű billentyűzetekkel, és a kapcsolók színkódos elnevezésével, amit mára más gyártók is átvettek.

A kék kapcsoló  leütéshez 50 cN (centinewton), a barnához 45 cN erő szükséges. Ez azt jelenti, hogy a kék kapcsoló leütéséhez nagyjából egy teniszlabda súlyára, míg a barna esetében egy golflabda súlyára van szükség.

 

A billentyűk mindkét esetben 4mm utat tehetnek meg, de a kék kapcsoló 2,2mm-nél regisztrál egy leütést, a barna 2 milliméternél. Mindkét kapcsolót 50 millió leütésnyi élettartamra tervezték. A kék kapcsoló hangja adja vissza leginkább a klasszikus, hangosan kattantó billentyűzeteknek a hangját. A barna kapcsolót "csendes kéknek" is szokták nevezni.